FÁMY O POTRAVINÁCH

09.02.2012 19:24

Působení stravy na osteoporózu

Mléko je pro naše kosti prý tím, čím je med pro včely. Američané konzumují více kravského mléka a mléčných výrobků na osobu, než většina lidí na světě. Měli by tedy mít nepředstavitelně silné kosti-naneštěstí tomu tak není. Jistá nedávno uskutečněná studie ukázala, že míra výskytu zlomenin kyčlí u amerických žen starších padesáti let je téměř nejvyšší na světě. Hůře jsou na tom pouze v Evropě a jižním Tichomoří (Austrálie a Nový Zéland), kde konzumují ještě více mléka než v USA. Něco opravdu není v pořádku, lidé v zemích s nejvyšší spotřebou mléka a mléčných výrobků trpí zlomeninami kyčlí nejvíce na světě a mají rovněž nejhorší stav kosti. Jedno z možných vysvětlení se skrývá ve zprávě vypovídající o těsném vztahu mezi příjmem živočišných bílkovin a mírou výskytu kostních zlomenin u žen v různých zemích. Ze závěru zprávy vyplynulo zjištění, že 70% případů zlomenin mohla zapříčinit spotřeba živočišných bílkovin.Tito vědci vysvětlili, že živočišné bílkoviny na rozdíl od rostlinných způsobují překyselení organismu, překyseluje se naše krev a tkáně. Tento stav není pro tělo příznivý, snaží se ho tedy zvrátit. Při neutralizaci nízkého pH tělo využívá vápníku. Ten se však musí odněkud vzít. Tím místem jsou kosti, jež se následkem odvápnění oslabují a zvyšuje se tak u nich riziko zlomenin. Více než 100 let existuji důkazy o tom, že fyziologický stav kostí živočišné bílkoviny zhoršují.

Moje doporučení vycházející z výzkumných zkušenosti, které by mělo omezit na minimum riziko vzniku osteoporózy, zní takto:

1.Buďte fyzicky aktivní. Používejte schody místo výtahu, choďte na procházky, rekreačně běhejte a jezděte na kole. Běžte si zaplavat a jednou za pár dní cvičte jógu nebo aerobik.

2. Jezte mnoho druhů neupravovaných rostlinných potravin a vyhýbejte se potravinám živočišným včetně mléčných výrobků. Řada rostlinných produktů poskytuje spoustu vápníku, např.fazole a listová zelenina. Pokud se vyhnete rafinovaným sacharidům, které jsou součásti např. sladkých cereálií, cukrovinek, prostých těstovin a bílého chleba, neměli byste mít problémy s nedostatkem vápníku.

3. Solte co nejméně. Nejezte zpracovávané a balené potraviny s vysokým obsahem soli.

 

Zdroj: Čínská studie autorů T.Collin Campbella Ph.D. a Thomase M.Campbella. Výživa jako základ uchování a zlepšení zdraví, tělesné kondice i duševních schopností. Teoretické konstrukce a pokusy ve zkumavce a na zvířatech v USA, ověřené na Američanech, byly završeny důkladným sledováním tisíců Číňanů. Proto název Čínská studie. Ukázky z díla převzaté z měsíčníku MEDIUM. Knihu vydalo nakladatelství Svítání plus, Hradec Králové.