S PRŮMĚRNOSTI NEJDÁL DOJDEŠ ANEB TO JE BLBÝ, TO SE BUDE LÍBIT...

09.12.2011 21:21

Není snad náhodou, že pádu Říše římské předcházela naprostá devastace kulturních i morálních hodnot. Historie se jako vždy opakuje. Představitelé průměrnosti, podpořené dravostí a patřičným, nevadí, že ničím nepodloženým sebevědomím, se derou ke slunci, urvat aspoň minutu své slávy. Pocházejí většinou z oblastí, kde se musí tvrdě pracovat nebo spíše z oblastí, kde už pracovat ani nelze, prostě je třeba dobýt svět a za každou cenu ukázat, že já na to mám. Konzumní společnost vítá takovýto typ ,,novodobého umělce", kterému je naprosto jedno jak, ale hlavně, že se stane slavným a bohatým. Může se schovávat za kýčovitou image upřímného chlapce, mluvícího spisovnou češtinou, hodícího se úrovní svého uměleckého projevu nanejvýš tak k táborovému ohni, či dravé ,, imperátorce" se skvěle zvoleným drsným pseudonymem, schovávající své neumětelství za zřejmě dosti finančně nákladnou pódiovou show. Proč asi mají stále zelenou tito čím dál tím více primitivnější a tupější baviči, zpěváci a ,,mluviči"? Asi proto, že je velmi důležité snížit mentální úroveň lidí na minimum. K tomu také vydatnou měrou přispívají pořady soukromých televizních stanic (snad se k nim brzy nepřidají i veřejnoprávní televize, soudě podle výběru skladby pořadů, to tak už skoro vypadá). Prostě tupé, hloupé stádo, které jen čeká na pokyny svých vůdců, se mnohem lépe ovládá, než individualista, který čeká od hudby, filmu, výstavy, dokumentu atd. něco víc, než jen hloupou a ubohou zábavu. Přemýšlet, vnímat, citově prožívat, diskutovat, mít vlastní názor, to jsou dnes, myslím pro většinu populace, dosti prázdné pojmy. Heslo dne: ZÁBAVA.

Samostatnou kapitolou, zřejmě syndrom postkomunistických zemí, je nostalgická láska k normalizačním hvězdám. Z chvilkového vyčkávání v ústraní na to, jak se s nimi situace vyvine, se stal monstrózní comback, který narůstá do zrůdných rozměrů. Viz hororová anketa Zlatý slavík. Ale žijeme  přeci v demokratické společnosti, všichni mají stejnou šanci, NÉ, OPRAVDU? Zatuchlost naší společnosti se netýká jen zkaženého kulturního vkusu, ale praktický všech oblasti společenského života. Například zdravotnictví, které absolutně nepřijímá cokoliv alternativního, co je již ve světě zcela běžné, je u nás skoro nepřípustné. Nechuť přijímat ze západního světa také to pozitivní a duchovní, je naprosto přebito valícím se proudem nevkusu a balastu.

Proč volím taková kritická slova? Někdo si řekne ,, Asi těm umělcům závidí jejich slávu a peníze", ale jak se říká světská sláva polní tráva. Ne, opravdu nezávidím. Je mi z toho všeho jen moc a moc smutno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Podle známé pražské jasnovidky paní Jarušky U. se jakákoliv činnost zaměřena pouze na slávu a peníze v duchovním světě nebere v potaz a neukládá se do pokladnice hodnot. V duchovním světě je to nevýznamné. Jelikož žijeme zde na Zemi vždy jen krátkou dobu vzhledem k době, kterou trávíme v duchovním světě, měli bychom uvážit,jak nakládat s časem, který nám byl dán.